Energietalent: de brug naar hoger onderwijs voor havisten

Jaarlijks brengt de Jacobus Fruytier scholengemeenschap uit Apeldoorn via SEECE Energietalent een bezoek aan de HAN University of Applied Sciences. Een groep leerlingen van de havo met het profiel NLT komt een aantal donderdagen naar de HAN. Dit biedt de leerlingen een waardevol inkijkje in het hbo en de verschillende studiemogelijkheden.

een havist zet iets technisch in elkaar

Workshop ‘Bouw je eigen zonnevolger’

Gedurende 6 opeenvolgende weken kwam Jan Willem Nijsink, docent Natuurkunde van de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap met een busje leerlingen vanuit Apeldoorn naar de HAN voor de workshop 'Bouw je eigen zonnevolger'. De leerlingen begonnen met het ontwerpen van een onderstel via Fusion360, een 3D-tekenprogramma. Vervolgens realiseerden ze dit ontwerp met behulp van een lasersnijder en zetten ze het zelf in elkaar. Daarna werd de elektronica geïnstalleerd en geprogrammeerd. Aan het einde van de 6 weken gingen de leerlingen naar huis met een goed functionerende zonnevolger, die de zon volgt en in de richting van de zon draait.

Zonnevolger

Kennismaking via mini-lessen

Tijdens deze periode kregen de leerlingen ook mini-lessen van docenten van de HAN en werden ze rondgeleid door de verschillende gebouwen om zo te proeven aan het studeren op een hogeschool. De leerlingen kregen onder meer een mini-les Werktuigbouwkunde waarin onder andere de werking van een warmtepomp werd uitgelegd. Daarnaast kregen ze uitleg wat werktuigbouwkunde nou eigenlijk is en wat ze tijdens de studie kunnen verwachten.

Multidisciplinair projectmatig werken

Met een docent Embedded Systems Engineering hebben de leerlingen een microbitcar geprogrammeerd en tijdens de mini-les Elektrotechniek was er een demonstratie van een oscilloscoop, functie-generator en een voeding. Tot slot hebben de leerlingen bij Industrieel Product Ontwerpen een inkijkje gekregen bij verschillende projecten van de opleiding om te zien wat multidisciplinair projectmatig werken inhoudt.

Het is echt een nieuwe wereld voor de leerlingen. Hier ligt hun nieuwe horizon. De leerlingen gaan bewust mee naar de HAN, ze vinden het hier geweldig."

Een nieuwe wereld

Een bijzondere ervaring voor de leerlingen, geeft Jan Willem Nijssink aan. "Je bent hier boven het normale niveau van een voortgezet onderwijsmodule bezig en werkt met specialisaties die bij ons op school niet aanwezig zijn. Het is echt een nieuwe wereld voor de leerlingen. Zij zijn zo langzamerhand wel klaar bij onze school, waar ze al 5 jaar rondlopen. Hier ligt een nieuwe horizon. Deze leerlingen gaan bewust mee naar de HAN, ze vinden het hier geweldig."

Havo-leerling die bij een SEECE Energietalent workshop van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en embedded systems engineering werkt aan een zonnevolger.
Een havist is aandachtig aan het werk

Weloverwogen studiekeuze

Het programma van SEECE Energietalent heeft tot doel dat leerlingen zelf zien en ervaren of energietechnologie iets voor hen is. Op die manier kunnen ze een weloverwogen studiekeuze maken. Met als doel om de instroom in energie-gerelateerde opleidingen te vergroten.

Prachtig concept

Door leerlingen in contact te brengen met HAN-docenten en studenten, kunnen ze ervaren hoe het is om aan de HAN te studeren. "Dit is een prachtig concept. Er is een lange leerlijn met verschillende activiteiten, maar ook de rondleidingen en bezoeken zijn zeer waardevol," aldus Jan Willem Nijssink.

Ook kennis maken met energietechniek?

Wil je jouw leerlingen ook kennis laten maken met energietechniek? Dat kan via een lessenreeks zoals die van de zonnevolger, maar ook via een korte workshopdag. Neem gerust contact op via energietalent@han.nl en we maken samen een passend programma.